Wykorzystałam gotowy ,, Buniowy zakwas na żurek 2 " - który robiłam jakiś czas temu i miałam zamrożony .Tym razem miałyśmy ochotę na nietypowy żurek z dodatkiem grzybów suszonych i podanymi osobno ziemniakami tłuczonymi okraszonymi boczkiem .
Przepis na bloogu ,, Buniabaje w kuchni "
TU:https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2011/11/zurek-na-zakwasie-z-grzybami.html
dodane na fotoforum:
siestala 2011-11-15
mniam! te ziemniaki jak marzenie przywolaly o Babci mojej wspomnienie ( oraz niezle zeslinienie) :O)
bunia 2011-11-15
Hi hi - normalnie nie przepadam o podawaniu ziemniaków do zup w tej formie - ale właśnie po wspominkach o Babci i Prababci przypomniałyśmy sobie ( a w zasadzie Mama przypomniała sobie ) , że zaraz po wojnie jak było tak ciężko - Babcia gotowała właśnie tak żurek ( oczywiście bez białej kiełbasy a na kakichś skórach od wędzonej słoninki lub kościach ) i ziemniaki kraszone słoninką z cebulą .I tak to jedli .Mama mi się ,, zaśliniła " od wspomnień i zarządała takiego żurku .Objadłyśmy się jak bąki .
lila08 2011-11-15
masz rację Grażynko...to jest pycha! a Mama wie co dobre,ja uwielbiam takie ziemniaczki osobno,np.do kapuśniaku ,żurku...nawet do barszczu ukraińskiego...pychota,narobiłaś apetytu ...
krynia2 2011-11-15
Taki żurek to pychota i tak własnie podane ziemniaki. Zawsze tak robie i moja rodzina zajada sie tym daniem.
Kiedy moje dzieci mieszkajace w Londynie planuja przyjazd do Polski , zawsze są zamówienia i m.in. własnie żurek na białej kiełbasie i takie ziemniaczki..........pozdrawiam Grażynko ....spokojnej nocy.
bunia 2011-11-15
Też robiłam swoim wnukom w Anglii jak ostatnio byłam - musiałam nagotować cały gar bo dobierali do wieczora .Dzieciaki aż piszczały za żurkiem i ziemniakami z koperkiem .
babcia1 2011-11-16
też bardzo lubię ziemniaczki osobno i pokraszone oprócztych wymienionych zup to jeszcze do krupniczku daję no nie mowiac do zsiadlego mlwka...
babcia1 2011-11-16
miało być mleka a wyszło nie wiadomo co ...
alexan 2011-11-18
Witam Buniu, chciałabym też zrobic taki zakwas z płatkami i tak sobie myślę, czy gdybym do płatków dodała mój zakwas razowy (używam go do pieczenia chleba) to efekt byłby podobny? Może nie musiałabym czekac 4 dni tylko np 1-2, mój zakwas ma już kilka miesięcy. Jeśli możesz poradź mi proszę i ew. jakie zrobic proporcje? Zaglądam do Ciebie niemalże codziennie i korzystam z Twoich przepisów, a niektóre są ulubionymi dla mnie i całej mojej rodzinki :) Dziękuję i pozdrawiam
bunia 2011-11-18
alexan - myśle , że możesz .Nigdy tak nie robiłam .Spróbuj .Ja bym wzięła pół na pół bo zaczyn na chleb jak piszesz jest już ,, przepracowany ,, .Tylko nie zrażaj się tym , że ten owsiany będzie na końcu taki trochę ,,glutowaty " - przelej go przez stko .A spróbować przeież po 2 dniach możesz .
Podpowiadam że gotowy zakwas na żurek ( w momencie kiegy jest już akurat można podzielic na porcje i zamrozić - zostaje wtedy idealny w smaku i nie robi sie za kwaśny .
Daj znać jak Ci wyszło i tym chlebowym - jestem bardzo ciekawa .
ondra 2011-11-19
Tak się je żurek śląski. Ten z ziemniakami w środku, to żurek tzw żeniaty. Pozdrawiam :)))
bunia 2011-11-19
ondra - nie wiedziałam - lubię dania z kuchni śląskiej - są takie domowe - chętnie podpatruję w przepisach z tej kuchni
alexan 2011-11-21
O kurczaczki Buniu, żurek wyszedł REWELACJA!!! Zrobiłam z tego mojego zakwasu do robienia chlebka i dodałam płatki owsiane i czosnek i wyszło suuuuper!!! Trzymałam zakwas 3 dni bo lubimy dosc kwaśny żurek a resztę zrobiłam wg Twojego przepisu (tyle, że dałam jeszcze czosnku do zupy, bo go bardzo lubimy), który na stałe wchodzi do naszego menu ;)) Dzięki
alexan 2011-11-21
Acha i dodałam jeszcze poł szklanki wody do zakwasu bo był za gęsty więc jak już się "przerobił" to po prostu zmiksowałąm jak sugerowałaś ;)
bunia 2011-11-21
alexan -jak tak lubicie żurek ( jak my ) to podpowiadam zrób wiekszą porcję i część zamroź - będziesz mieć gotowy w każdej chwili za jednym robieniem.Cieszę się , że smakował . Teraz sprawdzam zakwas na barszcz czerwony z jabłkiem ( powinien byc gotowy w czwartek ) i pomodzę z zakwasem na barszcz biały z pszennej mąki .
alexan 2011-11-21
Buniu ja mam na wciąż zakwas bo często piekę chleb (mieszkam w UK), więc w sumie to nie problem ale dzięki za radę, a zakwas pszenny robię na bazie tego który mam, ale jeśli chciałabyś wiedziec więcej na temat zakwasów (chyba, że już wiesz ;) to polecam Ci świetny blog kulinarny http://mojewypieki.blox.pl/html , wprawdzie są tam głównie przepisy na słodko ale bardzo polecam ;) Z niecierpliwością czekam na zakwas na barszcz czerwony :)