Żurek na zakwasie z grzybami

Żurek na zakwasie z grzybami

Wykorzystałam gotowy ,, Buniowy zakwas na żurek 2 " - który robiłam jakiś czas temu i miałam zamrożony .Tym razem miałyśmy ochotę na nietypowy żurek z dodatkiem grzybów suszonych i podanymi osobno ziemniakami tłuczonymi okraszonymi boczkiem .

Przepis na bloogu ,, Buniabaje w kuchni "
TU:https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2011/11/zurek-na-zakwasie-z-grzybami.html

dodane na fotoforum:

siestala

siestala 2011-11-15

mniam! te ziemniaki jak marzenie przywolaly o Babci mojej wspomnienie ( oraz niezle zeslinienie) :O)

bunia

bunia 2011-11-15

Hi hi - normalnie nie przepadam o podawaniu ziemniaków do zup w tej formie - ale właśnie po wspominkach o Babci i Prababci przypomniałyśmy sobie ( a w zasadzie Mama przypomniała sobie ) , że zaraz po wojnie jak było tak ciężko - Babcia gotowała właśnie tak żurek ( oczywiście bez białej kiełbasy a na kakichś skórach od wędzonej słoninki lub kościach ) i ziemniaki kraszone słoninką z cebulą .I tak to jedli .Mama mi się ,, zaśliniła " od wspomnień i zarządała takiego żurku .Objadłyśmy się jak bąki .

lila08

lila08 2011-11-15

masz rację Grażynko...to jest pycha! a Mama wie co dobre,ja uwielbiam takie ziemniaczki osobno,np.do kapuśniaku ,żurku...nawet do barszczu ukraińskiego...pychota,narobiłaś apetytu ...

krynia2

krynia2 2011-11-15

Taki żurek to pychota i tak własnie podane ziemniaki. Zawsze tak robie i moja rodzina zajada sie tym daniem.
Kiedy moje dzieci mieszkajace w Londynie planuja przyjazd do Polski , zawsze są zamówienia i m.in. własnie żurek na białej kiełbasie i takie ziemniaczki..........pozdrawiam Grażynko ....spokojnej nocy.

bunia

bunia 2011-11-15

Też robiłam swoim wnukom w Anglii jak ostatnio byłam - musiałam nagotować cały gar bo dobierali do wieczora .Dzieciaki aż piszczały za żurkiem i ziemniakami z koperkiem .

babcia1

babcia1 2011-11-16

też bardzo lubię ziemniaczki osobno i pokraszone oprócztych wymienionych zup to jeszcze do krupniczku daję no nie mowiac do zsiadlego mlwka...

babcia1

babcia1 2011-11-16

miało być mleka a wyszło nie wiadomo co ...

alexan

alexan 2011-11-18

Witam Buniu, chciałabym też zrobic taki zakwas z płatkami i tak sobie myślę, czy gdybym do płatków dodała mój zakwas razowy (używam go do pieczenia chleba) to efekt byłby podobny? Może nie musiałabym czekac 4 dni tylko np 1-2, mój zakwas ma już kilka miesięcy. Jeśli możesz poradź mi proszę i ew. jakie zrobic proporcje? Zaglądam do Ciebie niemalże codziennie i korzystam z Twoich przepisów, a niektóre są ulubionymi dla mnie i całej mojej rodzinki :) Dziękuję i pozdrawiam

bunia

bunia 2011-11-18

alexan - myśle , że możesz .Nigdy tak nie robiłam .Spróbuj .Ja bym wzięła pół na pół bo zaczyn na chleb jak piszesz jest już ,, przepracowany ,, .Tylko nie zrażaj się tym , że ten owsiany będzie na końcu taki trochę ,,glutowaty " - przelej go przez stko .A spróbować przeież po 2 dniach możesz .
Podpowiadam że gotowy zakwas na żurek ( w momencie kiegy jest już akurat można podzielic na porcje i zamrozić - zostaje wtedy idealny w smaku i nie robi sie za kwaśny .

Daj znać jak Ci wyszło i tym chlebowym - jestem bardzo ciekawa .

alexan

alexan 2011-11-18

Dzięki Buniu, napiszę jak wyszło ;)

ondra

ondra 2011-11-19

Tak się je żurek śląski. Ten z ziemniakami w środku, to żurek tzw żeniaty. Pozdrawiam :)))

bunia

bunia 2011-11-19

ondra - nie wiedziałam - lubię dania z kuchni śląskiej - są takie domowe - chętnie podpatruję w przepisach z tej kuchni

alexan

alexan 2011-11-21

O kurczaczki Buniu, żurek wyszedł REWELACJA!!! Zrobiłam z tego mojego zakwasu do robienia chlebka i dodałam płatki owsiane i czosnek i wyszło suuuuper!!! Trzymałam zakwas 3 dni bo lubimy dosc kwaśny żurek a resztę zrobiłam wg Twojego przepisu (tyle, że dałam jeszcze czosnku do zupy, bo go bardzo lubimy), który na stałe wchodzi do naszego menu ;)) Dzięki

alexan

alexan 2011-11-21

Acha i dodałam jeszcze poł szklanki wody do zakwasu bo był za gęsty więc jak już się "przerobił" to po prostu zmiksowałąm jak sugerowałaś ;)

bunia

bunia 2011-11-21

alexan -jak tak lubicie żurek ( jak my ) to podpowiadam zrób wiekszą porcję i część zamroź - będziesz mieć gotowy w każdej chwili za jednym robieniem.Cieszę się , że smakował . Teraz sprawdzam zakwas na barszcz czerwony z jabłkiem ( powinien byc gotowy w czwartek ) i pomodzę z zakwasem na barszcz biały z pszennej mąki .

alexan

alexan 2011-11-21

Buniu ja mam na wciąż zakwas bo często piekę chleb (mieszkam w UK), więc w sumie to nie problem ale dzięki za radę, a zakwas pszenny robię na bazie tego który mam, ale jeśli chciałabyś wiedziec więcej na temat zakwasów (chyba, że już wiesz ;) to polecam Ci świetny blog kulinarny http://mojewypieki.blox.pl/html , wprawdzie są tam głównie przepisy na słodko ale bardzo polecam ;) Z niecierpliwością czekam na zakwas na barszcz czerwony :)

dodaj komentarz

kolejne >