Nie przepadam za mrożonkami - tzn. nie przepadam za kupnymi .Ale sama robię takie ,, zbierane " mrożonki .A to zostanie mi garstka fasolki , a to pół marchewki , kawałek kalarepki itd. Najczęściej trafiają do zamrażalnika warzywa kupowane hurtowo w sezonie .
Potem mieszam te wszystkie składniki i dzielę na porcje .Wykorzystuję na zupy , jarzynki .
Dokładnych proporcji nie sposób ustalić - powiem tak jest w każdej minimum 10 warzyw i warzy ok.30 dag ( tyle starcza na 2 osoby ).Można użyć zamiennie gotową mieszankę 9 składnikową i coś do niej dodać . A gotowania zup jarzynowych bez mięsa w ten sposób nauczyła mnie Prababci
Przepis jest na bloogu ,, Buniabaje w kuchni "
TU:https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2011/11/co-za-chomikujesz-w-sezonie-wyciagniesz.html
dodane na fotoforum:
krynia2 2011-11-24
Taką właśnie jarzynową miałam dziś na obiadek.......bez mięsa...............pyszna i zdrowa..............pozdrawiam......
babcia1 2011-11-25
a ja przepadam za warzywami i często wyżeram je z rosołu bez różnicy co to jest nawet i pietrucha seler i por no o marchewce i wszelkich innych już nie wspomnę...