W dobie pół produktów ( z których nie ukrywam korzystam z konieczności lub z lenistwa ) są smaki których się nie zapomina . Jak mnie najdzie ochota na dobry barszczyk to nastawiam zakwas .
Przepis na bloogu ,, Buniabaje w kuchni "
TU:https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2011/11/zakwas-na-barszcz-czerwony-wg-buni.html
dodane na fotoforum:
frykasy 2011-11-26
nigdy mi nie wyszedł dobry zakwas, choć bardzo się staram (może to błąd), jest gorzki i gęsty feee. Mam też pytanie, czy można tak zakisić jak u Ciebie, ale bez soli, ponieważ jestem na diecie bezsodowej?, pozdrawiam:)))
bunia 2011-11-26
frykasy - obawiam się , że nie - sól uczestniczy w procesie kiszenia - trzeba dać trochę . Ważne by zdjąć chleb po 24 godzinach ( ma on zapoczątkować fermentację ) - jak zostanie za długo to się rozpuści i zakwas będzie mętny