Wywar rosołowy z warzyw i korpusów .Dobrze zrobiony - doprawiony, z lanymi kluseczkami .Nazwać go rosołem nie mam odwagi .
Przepis na bloogu ,, Buniabaje w kuchni "
TU:https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2011/12/niby-roso.html
dodane na fotoforum:
jonna 2011-12-12
To moim zdaniem, jest całkiem dobry rosół, a że troszkę mniej tłusty, to tylko wątroba będzie zadowolona.....
bunia 2011-12-12
Smaczny jest nie powiem ale rosół to rosół ( taki z prawdziwej kury + wołowinka ) .Z tego prawdziwego tłuszczyk po schłodzeniu zdejmuję i mrożę do dań z kurczaka .
delfi 2011-12-12
...ale to rosół... czytam,czytam... dobry rosół u nas to "ańlauf" też taki robię:)
bunia 2011-12-12
delfi - ale miałam zagwozdkę z tym ańlauf - ale znalazłam - po śląsku lane kluski tak ?
krynia2 2011-12-12
Swietna zupka a ja i tak nazywam rosołem......a jeszcze lane kluski..pycha...........
lulka1 2011-12-12
pysznie wygląda i pewnie smakuje ,a mój mąż
byłby zadowolony podwójnie bo od ilości pieprzu miałby wyparzaną g....ę :)
bunia 2011-12-13
lulka1 - e tam - to jest jeszcze mało . Jak robię rosół po czesku ( ten z ziemniakami w mundurkach krojonymi po obraniu w plastry i zalewanymi rosołem ) to na talerzu jest siwo .I co dziwne tyko rosół tak doprawiam w innych potrawach ilość pieprzu normalna :)
delfi 2011-12-13
tak...:)))
i fajnie Buniu,że poszperałaś...
miłego dnia,pozdrawiam i zmykam:))
maxomen 2011-12-13
POZDRAWIAM
CIEPLUTKO
SMACZNEGO
ŻYCZĘ:)
izolek 2011-12-14
Ja w rosole lubię czuć zapach wołowiny.
Oprócz drobiu wystarczy jedno wołowe żeberko no i długo
gotowany powolutku.
Oczywiście najlepiej z lanymi kluseczkami.
Ale tyle pieprzu....no niekoniecznie...
1/4 wystarczy
Pozdrówki.