Tradycyjna potrawa na Wigilię . Użycie oleju orzechowego nadaje jej dodatkowo wspaniałego aromatu .Nadal dominuje smak kapusty i grzybów a orzechowy olej nadaje tylko lekką nutę orzechową .
Przepis na bloogu ,, Buniabaje w kuchni " TU:https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2011/12/kapusta-z-grzybami-na-oleju-orzechowym.html
dodane na fotoforum:
mimozka 2011-12-27
Kochanie, powiedz co robić jak ma się dwie lewe ręce do prac w kuchni!? Nic mi się nie udaje !!! :)
bunia 2011-12-27
mimozka - nie ma takiej opcji jak dwie lewe ręce :) . Jak ja piekę ciasta ( a nie cierpię tego ) to znaczy że wszystko można . Możesz tego nie lubić ( nie wszyscy muszą ) . Ja tam wtedy mówię , że jest tyle doskonałych ,, gotowców " na rynku , że wcale nie trzeba się katować - kupic gotowe - ,, dosmaczyć - udekorować i już .
Byłam w Wigilię w osiedlowej Żabce po karmę dla suni bo zapomniałam - wszystko można było kupić i sałatki i rybę po grecku i śledzie różnej maści , wędliny ( i to smaczne ) - a w warzywniaku - kapusta z grzybami , uszka , pierogi z kapustą , ciasta na zamówienie .
Latami kupowałam ciasta i świat się nie zawalił . Ja lubię gotować ale za to szalika na drutach nie zrobię - tak więc nie miej do siebie żalu.