Doprawiam powidłami bigos , robiłam ryby ze śliwkowym smakiem - teraz przyszła pora na śliwkową wieprzowinę .
Przepis na bloogu ,,Buniabaje w kuchni"
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2012/01/karczek-w-powidach.html
dodane na fotoforum:
kofii55 2012-01-30
zapewne smaczne,ja robię schab ze sliwkami suszonymi super tylko nie przesadzić
klaua 2012-01-30
Smak smakiem, ale co za dużo to chyba niezdrowo.
Czy nie za dużo tego dżemu?
klaua 2012-01-30
Raczej powideł.
Jak dla mnie mocno przekombinowane.
bunia 2012-01-31
klaua- a robisz mieso w marynatach owocowych ? Chyba nie bo byś wiedziała , ze to żadne kombinowanie .A co do ilości powideł to marynata musi przecież objąć całe mięso i oddać mu smak . Nie bój się - ketchup i reszta przypraw przełamują słodkość powideł .
Spytaj kogoś kto używa konfitur ( lub żurawiny , borówek czy powideł ) do marynat lub glazurowania mięs czy jest z tego zadowolony .Trzeba spróbować by polubić - albo piec tradycyjnie i nie lubić - na to nie ma siły .
maxomen 2012-01-31
W DNIU DZISIEJSZYM ŻYCZĘ:
BY CI W ŻYCIU DOBRZE BYŁO,
W KAŻDEJ CHWILI SIĘ SZCZĘŚCIŁO,
ŻEBY SERCE CI SIĘ ŚMIAŁO
NO I O MNIE PAMIĘTAŁO.
POZDRAWIAM SERDECZNIE a FOTECZKA SMACZNIUTKA:):):):):):)
tczew54 2012-02-02
Uwielbiam powidła śliwkowe do wszelkich mięs. Jeśli ich nie używam do przygotowania potrawy to kładę sobie sporą porcyjkę na talerzu, bo nie wszyscy u mnie ją lubią.
Specjalnie do części marmolady gdy ją robię sama to dodaję kilka owoców pigwy by była kwaskowata i ostrzejsza.
Pozdrawiam.