Robienie czegoś co ma udawać dania z kuchni chińskiej z tego co ma sie w domu to zarówno wyzwanie jak i zabawa . Lubię takie zestawienia smaków zdając sobie sprawę , że nijak sie maja do oryginału szczególnie gdy wykorzystuje pół produkty . No ale czasem tak trzeba .
A nazwa potrawy - kurczak wiadomo ( miałam tzw. polędwiczki od piersi kurczaka ,które odłożyłam od kilku piersi przy szykowaniu do mrożenia ) - Orient - bo potrawa o smakowych korzeniach wzorem z krajów orientu - a Expres - bo to takie danie wrzuć i zamieszaj .
Przepis na bloogu ,,Buniabaje w kuchni"
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2012/02/kurczak-orient-ekspres-2.html
dodane na fotoforum:
czarekk 2012-02-07
mmmmm a ja na diecie, uwielbiam dania typu ekspres, lubię gotować ale nie zawsze czas mi pozwala:)