Bardzo prosty sos z serem pleśniowym .Doskonały do warzyw , makaronów , placków.
Jako że sery różnych rodzajów zawsze w lodówce leżą , wędzonka i papryki też - zrobienie takiego sosu możliwe jest w moim przypadku w każdej chwili .Dziś podałam do mini klusek śląskich które miałam zachomikowane w zamrażalniku ale normalnie częściej używam go do makaronu .
Przepis na blogu ,,Buniabaje w kuchni"
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2012/02/sos-serowy-z-kolorowa-posypka.html
dodane na fotoforum:
izolek 2012-02-22
Trzy mini kluseczki śląskie...posypka...kleksiki sosu...
I kto ma się tym najeść?
Hi hi hi ....
Pozdrówki.
kinia21 2012-02-23
mmm...pyszności!!!! coś wspaniałego!
niby taki prosty a ile ma gracji...i wykwintności!!! wspaniały! ta porada z zbieraniem serów resztek w zamrażalniku właśnie na taki sos jest super bo teraz gdy chciałabym go przygotować to musiałabym te wszytskie sery kupić ale myślę że naprawdę warto!!!
mam jedno pytanie odtyczące przepisu...co rozumieć dokladnie przez zwrot "tłusta wędzonka".... czy może to być boczek wedzony np? czy chodzi tutaj o tłustą wędzona wędlinę? pozdrawiam ciepło
maxomen 2012-02-23
Smaczne jedzonko:)
Miłego czwartku życzę i pozdrawiam:):):)
bunia 2012-02-23
kinia21- już piszę co z tą wędzonką - to tak bardziej dla mnie uwaga bo kupuję z reguły wędzonkę typu krotoszyńska prawie nie przerosniętą i ona nie wytopi z siebie żadnego tłuszczyku . Tu jest wędzonka bamberska czyli taki boczek wędzony gotowane - wytapia sie troche tłuszczyku i spokojnie można wrzucić paprykę .
Co do serów to robie tak - jak kupuję sery ( a kupuje bardzo różne tyu użyłam najprostszych ) to je przekładam do pojemnika na sery - z plesniowych z reguły coś sie sypie , jak cos ucieram to też czasem coś za dużo - a to skórka zostaje - np z parmezanu jest fantastyczna do takich sosów .Mam pojemniczek w zamrażarce i dokładam sery . Potem mielę , mieszam i gotowe .