Konina jest jednym ze szlachetniejszych mięs, mimo to wiele osób nie może się przełamać by ją jadać. A przecież wszystko zależy od tradycji. Kiedyś konina była dość popularna w naszej kuchni . Klasyczny tatar robiony był tylko z polędwicy końskiej . Była pieczeń z koniny, rosół , wędliny, befsztyk. Teraz jadanie koniny budzi emocje . U mnie nie wychowałam się na różnych gatunkach mięs i doceniam ich różnorodne smaki.
Przepis na blogu ,,Buniabaje w kuchni"
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2012/04/bitki-z-koniny.html
dodane na fotoforum:
bahus 2012-04-29
Jestem wielkim zwolennikiem koniny ...jednak wiele razy dostałem "po uszach", że jadam tak szlachetne zwierzę.
jonna 2012-04-29
Napewno koninę, trzeba odpowiednio przyprawić.....Podobno mięso jest słodkawe.....Ale nasza Bunia, zna się na rzeczy......
bunia 2012-04-29
jonna- jest słodkawe . Do bitek normalnie sie doprawia - pieprz i papryka załatwiają sprawę. Większe kawałki na pieczeń marynuję jak dziczyznę w kwaśnej zalewie . A najciekawszy jest rosół - ten słodkawy smaczek to cały jego urok.