Oryginalny sos bolognese potrzebuje wołowiny i bardzo , bardzo dużo czasu by go zrobić ( z tego co wiem to dusi się ok. 4 godzin ) . Aż tak cierpliwa to ja nie jestem . Makaron z sosem traktuję w kategoriach szybkich dań . Z wołowiną też ostatnio trudno ( zupełnie nie wiem czemu w moich osiedlowych sklepach jej nie ma - podobno za droga i ludzie nie kupują ).W każdym razie z reguły jak mnie nachodzi chętka na makaron w stylu spaghetti bolognese muszę eksperymentować z tym co mam *
Przepis na blogu ,,Buniabaje w kuchni"
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2012/07/spaghetti-z-polska-nuta.html
dodane na fotoforum:
krynia2 2012-07-03
Trochę pracochłonne ale warte tej pracy.........smaczne i to bardzo .......robię w podobny sposób........pozdrawiam i dzieki za wspaniałe przepisy..........często korzystam.
bunia 2012-07-03
krynia2- zawsze sobie obiecuję , że jak mi sie uda kupić wołowine to sie poświęce i zrobię takiego prawdziwego sosu bolognese na zapas . Bedę go gotowała jak trzeba przez 4 godziny - a co tam . A potem mi przechodzi. Z wołowiny robię co innego :) :) - a jak mam ugotować spaghetti to sie wnerwiam , że nie jest takie jak bym chciała.