Klasyka - w wersji oryginalnej zupełnie mi nie odpowiada . Raz , że bazylia mnie drażni ( używam tam gdzie już muszę ) .Dwa , że mozzarella jest moim zdaniem nijaka . Pewnie obrażą się na mnie jej miłośnicy ale przypomina mi smakiem nieudany twaróg ( taki domowy , który za mocno został podgrzany i jest lekko ,,gumowaty").Doceniam jej walory przy zapiekaniu ( w połączeniu z innymi serami ) . Ostatnio zupełnie przypadkiem odkryłam , że mozzarella jest jednak jadalna w wersji zbliżonej do caprese .
Przepis na blogu ,,Buniabaje w kuchni"
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2012/08/caprese-wg-buni.html
dodane na fotoforum:
rybka11 2012-08-25
Nic mi nie mówi to danie nie znam,(((
bunia 2012-08-25
rybka11- to po prostu ser mozzarella przekładany pomidorem - w oryginale skropiony oliwą z oliwek i obłozony listkami świezej bazyli. A że ja bazylii raczej nie lubię, oliwy z oliwek nie znoszę , a mozzarellę wolę na pizzy to przerobiłam oryginał. Miałam ochote na eksperymenty tak by mozzarella w sałatce Caprese mi posmakowała . A , ze u mnie wszystko co z koperkiem to pycha to zrobiła, sobie taką oszukaną Caprese
zby60 2012-08-27
zamiast sera mozzarella można dodać bunc, który coraz częściej dostępny jest w sklepach