Kompletnie nie mogę sobie przypomnieć w jakiej kuchni ta potrawa ma swoje korzenie . Pamiętam tylko , że chodziło o któryś z krajów Bałtyckich z półwyspu Skandynawskiego. Z pomysłem zetknęłam się bardzo dawno . Robiłam ją w czasach ,,kartkowych" bazując na przydziałowych norweskich śledziach ,,na słodko" , które trzeba było wyjmować z zalewy - płukać, moczyć i od nowa doprawiać by dało sie je zjeść.
Przepis na blogu ,, Buniabaje w kuchni"
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2012/08/nordyckie-placki-ziemniaczane.html
dodane na fotoforum:
rybka11 2012-08-31
Śledzie i placki ziemniaczane?????????może być dobre. Pozdrawiam miłego piątku:-)))
bunia 2012-08-31
bahus- kurcze aryjskie to znaczy szlachetne ? . Szlachetne placki wikingów ze swoiskim sledziem - dobre podoba mi się . Co prawda wolę placki niż sledzie .A na kuchnię aryjską to bym się przerzuciła - podobno Ariowie pochodzili z Iranu .A kuchnia nordyków to sam wiesz - czasem kontrowersyjna ( nie zapomnę śledzi na słodko w okresie kartkowym ) - już wolę tą wersję
lulka1 2012-08-31
placuszki smakowicie wyglądają :P
..Buniu możesz mi napisać czy warto kupić ten kamień do pieczenia pizzy , pamiętam ,że go testowałaś ... jeśli warto to czym się kierować przy zakupie :)