Halibut to tłusta ryba i doskonale smakuje ugotowany na parze . Trzeba tylko zadbać o to by nabrała smaku w marynacie i w trakcie gotowania .Po za stałymi składnikami marynaty jakie zawsze daję to znaczy olej , sok z cytryny ( tu z cytrusów ) i przyprawy dodałam plastry czerwonej cebuli. Halibut ma dość ostry zapach za którym nie przepadam i samo marynowanie go nie usuwa . Przekonałam się, że obłożenie ryby na trochę plastrami cebuli ten zapach niweluje. Potem tą cebulę odrzucam.
Przepis na blogu ,, Buniabaje w kuchni"
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2013/01/halibut-imbirowo-cytrusowy-na-parze.html
dodane na fotoforum:
bunia 2013-01-25
kris13 - u mnie w jednym sklepie jest zawsze , w sieciowych bywa . Kupuję zawsze bo bardzo lubię .A tym razem kupiłam duży stek i przekroiłam na 2 cieńsze i to był błąd bo ugotowały się w moment . Smaczny był bardzo ale mało nie płakałam jak mi pękał przy wyjmowaniu z garnka .Trudno nauczka na przyszłość.