Nie ma dla mnie bardziej ,,pociągającego" zestawu aromatów i smaków niż mięso duszone w sosie z suszonych grzybów . Z dużą ilością cebulki . Przyprawy podstawowe .Jedno jest ważne - prawdziwe masło , dobre mięso ( polędwica ) , dużo grzybów i dobra kwaśna śmietana . Czyli wszystko co najlepsze i do tego klasyka czyli kasza .Nikt sie temu nie oprze.
Przepis na blogu ,, Buniabaje w kuchni"
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2013/02/bitki-z-poledwicy-wieprzowej-w.html
dodane na fotoforum:
wrobel3 2013-02-17
A ja mam dziś ;nic"!!!,wkradło się lenistwo hahah
pozdrawiam wszystkich ;śpiących"
i leniuchujących tak jak ja-:D
izolek 2013-02-17
Wszystko prawda...
Mówi się "jak wspaniale moja babcia gotowała!!!"
Babcia "tylko" prowadziła dom i miała czas na robienie "frykasów".
No ale to było dobre mięso, "prawdziwa" śmietana, "prawdziwe" masło, dużo grzybów i przyprawy a nie bateria mieszanek z torebek.
I jeszcze warzywka i zioła z przydomowego ogródka.
Ja jeszcze pamiętam...
beata1 2013-02-18
Pięknego Dnia życzę i Miłego Tygodnia,Pełnego Radości i Uśmiechu...
Pozdrawiam cieplutko!!!
bunia 2013-02-19
maria56- no takie prosto od krowy to ono nie jest ale ja kupuję ostatnio duńskie LURPAK albo nasze extra z ok. 82% tłuszczu .
maria56 2013-02-19
Dzięki, mnie coś ostatnio żadne masło nie podchodzi, w moim sklepie tylko nasze polskie i naprawdę bez smaku.....nie wiem co się dzieje.... ech, chyba naprawdę trzeba krasulę kupić i na działce zameldować..pamiętam smak masła Babci....ech,
viki10 2013-03-04
Buniu , mam zamrożoną połowę polędwiczki - czy tyle starczy na 2 osoby? na twoim zdjęciu ona wygląda właśnie jak moja połówka... no i nie mam rozmarynu, można go czymś zastąpić ?
P.S. to już mi dałaś pomysł na 2 obiadki :))
bunia 2013-03-04
viki10- spokojnie starczy - ja też robię na 2 osoby.Zrób bez rozmarynu - też będzie dobre - albo dodaj np na końcu odrobinę musztardy do smaku- zaostrzy smak sosu ( tylko dodaj naprawdę malo - na wyczucie)