Trochę inne podejście do kiełbasy duszonej w kapuście .To taka moja wariacja na temat alzacko-francuskiego Choucroute garnie czyli po naszemu ,, ubranej kapusty ( garnirowanej). W oryginale kapusta jest duszona w białym winie a nawet w niektórych regionach w szampanie . Ponieważ nie przewidywałam,, bąbelków " - zmodyfikowałam po swojemu tworząc bardziej codzienną potrawę.
Przepis na blogu ,, Buniabaje w kuchni"
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2013/02/kiebasa-w-kiszonej-kapuscie.html
dodane na fotoforum:
wrobel3 2013-02-20
To już rozpusta....babciu Buniu,
bigos na szampanie ?!,hahah -:)
pozdrawiam cieplutko....
bunia 2013-02-20
wróbel3- podejrzewam , że to tak jak z innymi daniam francuskimi robionymi na winie - powstały bo nie było co zrobić z młodymi winami z ostatnich zbiorów .Lali gdzie się da . Ja akurat szampana nie lubię . Potrawy z winem owszem ale z czerwonym pół słodkim .Do kapusty z kiełbasą mi nie pasowało :) ( do bigosu i owszem). No to obyło się bez .
izolek 2013-02-21
Przed tygodniem robiłam żeberka w kapuście;
ładne, grube żeberka z przyprawami odstawiłam na noc do lodówki,
następnie obsmażyłam.
Kapustę pokroiłam i dodałm trochę przypraw.
Żeberka włożyłam do dużej głębokiej patelni fernoceramic
na to liść laurowy, ziele, jałowiec itp.
Na żeberka wyłożyłam kapustę, przykryłam i na kuchenkę.
Podlewałam czerwonym winem.
Proste i smaczne.