Widać wyraźnie , że dopadły mnie wiosenne smaczki. Podgryzam świeży szczaw i już czuję smak ,, zielonej zupki". Mnie osobiście taka wiosenna szczawiowa smakuje w wersji ugotowanej na wywarze warzywnym ( zimowa robię na drobiu).Z ryżem i jajkami . No i obowiązkowo sporo kopru.
Przepis na blogu ,, Buniabaje w kuchni"
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2013/05/szczawiowa-na-bulionie-warzywnym.html
dodane na fotoforum:
zuza99 2013-05-22
Ja tez juz jadlam szczawiowa w tym roku ale nigdy nie jadlam z ryzem i koperkiem,ciekawa wersja..
babcia1 2013-05-22
oj pycha też lubię taką wersję a szczaw mam swój ..
bunia 2013-05-22
babcia1- a mirabelki masz :) jak tak to jadę do Ciebie - tak poważnie to zazdroszczę ja muszę wszystko kupować. Właśnie się przymierzam do robienia szczawiu na zimę ( zamrożę uduszony na maśle w porcjach) , a ogonki zmiksuję i zamrożę po pół kostki ( w kostkarce do lodu)- przydadzą sie do zakwaszania szpinaku , surówek itp.
bunia 2013-05-24
majaki- sorry - usunęłam naszą dyskusję bo widzę, że nie zgodzimy się ,a nie potrzebnie robi się pod przepisem politycznie . Moja wina bo ja ją sprowokowałam, a chciała bym by było to miejsce tylko na kulinaria :)