Ziemniaki łączone w puree z innymi warzywami to smaczny dodatek do II dań .Można w ten sposób podkreślić walor potrawy , nadać jej nutki egzotycznej lub po prostu urozmaicić zwykłe danie jadane zawsze w takiej samej postaci. Połączenie ziemniaków z selerem nadaje puree lekko orzechowego smaku selera , a dodanie kawałka jabłka powoduje ze staje sie ono doskonałym uzupełnieniem potraw z pieczonej wieprzowiny.
Przepis na blogu ,, Buniabaje w kuchni\"
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2013/06/puree-selerowo-ziemniaczane.html
dodane na fotoforum:
mocarz 2013-06-24
no oszaleje z Tobą :) sie nie wyrabiam !! kurcze ziemniaki i jabłuszko !! no to jakże proste zarazem wykwintne!! super pieknie
pozdrawiam
jonna 2013-06-27
Takie danie ziemniaki z jabłkami, nazywali Niemcy jako potrawę,
"niebo i ziemia". Co jakiś czas, było na stołach Domu starców.