Prawdę mówiąc nie wiem jak się takie pierogi nazywają - wiem , że pochodzą z kuchni kresowej. U mnie robiła je Prababcia ( z tym , że z samym majerankiem).Dawno do nich nie wracałam - jakoś zapomniało mi sie jakie są dobre. A , że zostało mi trochę kaszy od wczorajszego obiadu i ser był w lodówce to raz-raz i mam pierożki.
Przepis na blogu ,, Buniabaje w kuchni\"
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2013/06/pierogi-z-kasza-gryczana-serem-cebula-i.html
dodane na fotoforum:
babcia1 2013-06-27
nie mam gryczanej ale mam jaglaną..jęczmienną drobną i jęczmienną grubszą i pęczak no i oczywiście biały ser czy któraś z tych kasz mogła by zastąpić gryczaną ? bo muszę się przyznać że nigdy nie robiłam pierogów z kaszą i serem..
bunia 2013-06-27
Robiłam z jęczmienną - chyba nawet lepsze niż z gryczaną bo nie wszyscy gryczaną lubią .Proponowała bym Ci najpierw zrobić próbke farszu na spróbowanie ( ugotować odrobine kaszy i zmieszać z serem i cebulką - najlepiej przy okazji gotowania kaszy do innej potrawy) . Jak Ci farsz posmakuje to zrobisz pierogi .Nam smakuje .Można też robić nie podsmażane a okraszone skwarkami.No i tymianku nie musisz dawać - zacznij od doprawienia solą i pieprzem , a potem eksperymentuj :)
majaha 2013-07-02
Uwielbiam takie pierozki,zamiast tymianku dodaje miete....
Stopiona sloninka ze skwareczkami i cebulka....