Młodą kapustę z koperkiem robie od zawsze . Jest przebojem początków lata. Starczy , ze ugotuje do niej młode ziemniaczki i już nic więcej nie trzeba. Robiłam ją samą, zasmażaną, zakwaszaną, z pomidorami. Nic trudnego- uszatkować, obgotować, dodać masło i koper i doprawić . Dziś pomyślałam ,, a co by było gdybym kapusty nie gotowała tylko udusiła na maśle tak jak warzywa do zupy? \". U mnie od pomysłu do realizacji moment.
Co Wam będę mówić - sami spróbujcie a już nigdy nie będziecie kapusty obgotowywać.
Przepis na blogu ,, Buniabaje w kuchni\"
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2013/07/moda-kapusta-z-koprem-inaczej.html
dodane na fotoforum:
niga82 2013-07-04
No i mądrze,gotowaną kapustę odcedzamy ,a z wodą wylewamy sporo smaku,też spróbuję:)
dzięki
krycha2 2013-07-04
Grażynko, tak kapustę robię "od zawsze"dodaję jednak pod koniec duszenia łyżeczkę mąki ,wcale jej nie szkodzi a wręcz "dosmacza"...
bunia 2013-07-04
krycha- muszę unikać mąki ( węglowodanów) tam gdzie się da ze względu na cukrzycę Mamy. Robię warzywa oprószane często ale ta kapustka tak mi posmakowała bez że już nie dodawałam.
ktoria3 2013-07-05
Ponieważ lekarz zabiera mi wszystko co dobre z jadłospisu wyczarowałam zagęszczanie kapusty startym ziemniakiem a że dieta wątrobowa to masełko niezdrowe dla mnie wyczarowałam olej rzepakowo lniany o smaku i aromacie masła:)
lila08 2013-07-07
dzisiaj zrobiłam na obiad ,pyszna jest -już nigdy nie obgotuję kapusty ! ale z małymi zmianami,trochę po swojemu...:)))
izolek 2013-07-08
Dzisiaj na obiad mam młodą kapustkę duszoną na maśle, ziemniaki z koperkiem i maślankę!!! Co to będzie???
bunia 2013-07-08
izolek-- jak to co -pyszotka :) Muszę kupic maślankę - ziemniaczki mam - może kalarepkę zrobię ?