Zaczął się sezon na paprykę . Pakuję ją więc wszędzie , żeby najeść się tej świeżej , aromatycznej na zapas bo ta całoroczna-szklarniowa to już nie to. Dziś miałam w planie robienie gołąbków ( zapas mi się w zamrażarce skończył ). Pokusiło mnie by dodać do masy mięsnej pokrojonej czerwonej papryki. Wiedziałam , że smak będzie dobry bo przecież robię paprykę faszerowaną .Połączenie smaku pomidorów ( sos) i papryki doceniłam już dawno. No i dodatkowy plus - pięknie wyglądają po przekrojeniu.
Przepis na blogu ,, Buniabaje w kuchni\"
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2013/09/jesienne-goabki.html
dodane na fotoforum:
bunia 2013-09-08
Smakiem - w ,, zimowych" nie ma papryki :) . A nazwa dla tego , że papryka kojarzy mi się z jesienią bo wtedy jest na nią sezon choć w sklepach można ją kupić teraz cały rok. Jesienią robię przetwory z papryki bo jest najsmaczniejsza i najtańsza- ale sam to najlepiej wiesz.
bahus 2013-09-08
re. Wiem bo sam jem bardzo dużo papryki. Teraz jest najsmaczniejsza. Podobnie jak pomidory.