Nie wiem czemu czarna rzodkiew znikła z naszego jadłospisu. Kiedyś była jednym z podstawowych zimowych warzyw . Surówka z czarnej rzodkwi ze śmietaną to była klasyka . Potem znikła - pewnie okazała się za pospolita ( jak ktoś miał znajomych działkowców to zaopatrzył się na zapas ). Teraz wraca do łask. I racja bo jest bardzo zdrowa i smaczna ( trzeba tylko ja odpowiednio doprawić. I nie bać się ostrego zapachu i smaku surowej ( samej).
Przepis na blogu ,, Buniabaje w kuchni,,
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2013/10/surowka-z-czarnej-rzodkwi-z-gruszka-i.html
dodane na fotoforum:
makaki 2013-10-17
uwielbiam jeszcze troche startej marchewki i pora ze smietanka lekko ostra mniam niestety nigdzie jej nie widzialam w UK
bunia 2013-10-17
makaki- ale za to pasternak i brukiew masz dostępną a ja o pasternaku to pomarzyć mogę - muszę do dzieciaków na Wyspę lecieć :)
beata1 2013-10-17
Miłego wieczorku, kolorowych i bajecznych snów, aż do ranka.
Jak wstaniemy to sobie poranna kawusie wypijemy, a za oknem będzie padał deszcz a wiatr będzie strącał liście z drzew:)*:)
makaki 2013-10-17
Co mozna zrobic dobrego z pasternaku? Siostra w Noregii tez ma tylko pasternak ja uzywam zamias pietruszki do rosolu i na tym sie konczy moja lista mozliwosci co do tego warzywa. Wiem tez ze szkoci zapiekaja go z miodem najlepiej na gesim tluszczu na swieta.
krycha2 2013-10-18
Ja jeszcze dodawałam marchewkę ....była naprawdę pyszna....kiedyś często królowała na moim stole...to fakt, dziś zapomniana...
bunia 2013-10-18
makaki- pieczony obok mięsa ( np jak to robią Anglicy do niedzielnej pieczeni), puree z ugotowanego, pieczony tak jak piszesz i polany miodem ( + sparzony mak lub brz ).puree z marchewką,puree z ziemniakami , słupki gotowanego pasternaku robione jak jarzynka ( jak kalarepka ) . Przepisów jest masa - wrzuć w google hasło przepisy z pasternaku
makaki 2013-10-18
dziekuje serdecznie nie myslalam ze mozna zrobic az tyle dobrych rzeczy z pasternaku