Tominambur czyli słonecznik bulwiasty - roślina z rodziny astrowatych. Rośnie w zasadzie jak chwast. Jadalna na surowo , gotowana, smażona i pieczona .W zasadzie topinambur przygotowujemy jak ziemniaki ( no po za wersją na surowo- bo wtedy to jak rzodkiewkę czy kalarepkę ). Surowy jest chrupiący , o delikatnym smaku tak jak by głąba kapusty. Zawiera wiele witamin, wpływa na pracę nerek, obniża zły cholesterol - więcej poczytajcie na blogu.
Przepis na blogu ,, Buniabaje w kuchni,,
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2013/11/topinambur-na-rumiano.html
dodane na fotoforum:
bunia 2013-11-19
jonna- ostatnio w Alma24 , ale często w Piotrze i Pawle różności bywają. Nie zawsze - jak się trafi coś to radocha. Ostatnio pataty tylko wszędzie leżą. Chociaż już inni też się starają - u mnie w warzywniaku już spokojnie zioła i inne mogę zamówić - piszę co bym wzięła a właściciel jak jest w Makro to bierze .
bunia 2013-11-19
krycha2- masz rację - trochę z nim jak z cebulą - ale przecież kilogramami sie go nie je. Szykuję się do kremowej zupy i frytek - zobaczymy co wyjdzie . Zazdroszczę że masz w ogródku - ja muszę kupować a wzięłam tylko trochę i nie wiem czy na stałe zagościł w sklepie.