Uwielbiam lane kluski na rosole. Z reguły posypuję taki rosół koprem choć większość osób używa natki pietruszki. Kiedyś spotkałam się z pomysłem , że ktoś aromatyzował ugotowany rosół wrzucając do niego pomidora ( nadawał kolor i trochę specyficznego smaku i był wyjmowany potem). Spodobało mi się . Robię po swojemu. Czerwień pomidora pozwala ożywić monotonię kolorystyki kluseczek na rosole. Smak pyszny.
Przepis na blogu ,, Buniabaje w kuchni,,
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2013/12/lane-kluski-na-rosole-z-pomidorem.html
dodane na fotoforum:
bunia 2013-12-10
jasiu- żle napisałam zdanie - dobrze , że zwróciłeś uwagę .Chodziło mi o to , że pomidor był wkładany do rosołu , a potem z niego wyjmowany. Już poprawiłam. Dzięjuję.