Gotuję z kapusty kiszonej, słodkiej ( białej) - na wieprzowinie, wędzonce, kiełbasie, a ostatnio delikatniejsze na drobiu. Najbardziej smakują mi te ostatnie -takie rosołowe.
Dziś wykorzystałam stary pomysł na duszenie cebuli i kapusty na kilku łyżkach oleju przed gotowaniem .
Przepis na blogu ,, Buniabaje w kuchni,,
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2014/01/kapusniak-na-kurczaku-kolejna-wersja.html
dodane na fotoforum:
izolek 2014-01-13
Stanowczo lepsze są zupy jeżeli warzywa poddusimy, do rosołu podsmażam, do chińszczyzny podsmażam warzywa pokrojone w słupki i mam pewność, że nie rozpadną się itd.
Zupy na wieprzowinie jakoś mi nie podchodzą chyba, że barszcz czerwony, grochowa, fasolowa i kapuśniak z kiszonej kapusty na wędzonce.
Ale się rozgadałam.
bunia 2014-01-13
izolek- bingo- też nie przepadam za zupami na wieprzowinie ( wyjątkowo niektóre mi smakują)- a warzywa na zupę z reguły rumienię na suchej patelni ( wszystkie w całości) by karmelizować naturalne cukry ( lub duszę tak jak tu).
bea73 2014-01-14
pozdrawiam i miłego dnia życzę... i trochę słonka, bo u mnie dzisiaj jakoś tak szaro za oknem...