Tak to już jest , że cały kalafior to na 2 osoby to za dużo ( szczególnie kiedy jest duży).Gotuję go jednak w całości i robię 3 potrawy. Kalafior z wody z bułeczką tartą z ziemniaczkami ( lub zamiennie inna potrawa z kalafiora) , zupa krem na wywarze z gotowania i drobnych kawałeczków połamanych różyczek kalafiora .A ostatnio zaczęłam jeszcze z nadmiaru ugotowanego kalafiora robić kremowe puree jako dodatek do II Dania.
Podaję go w wydrążonych pomidorkach i podgotowuję dodatkowo na parze.
Przepis na blogu ,, Buniabaje w kuchni ,,
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2014/01/puree-z-kalafiora-w-pomidorach.html
dodane na fotoforum:
izolek 2014-01-23
Ugotowany kalafior na następny dzień pokrojony w kawałki, zanurzony w cieście i usmażony.
Pycha jeżeli wątroba też to lubi.