Swego czasu często gościł na naszym stole. Dziadek z Tatą ( a potem Mąż ) byli zapalonymi wędkarzami więc ryb było zawsze sporo. Szczególnie szczupaków i węgorzy. I obie te ryby smakowały mi szczególnie w dwóch sosach - koperkowym i chrzanowym. Ostatnio robiłam szczupaka w koperkowym sosie - to teraz przyszła pora na chrzanowy.
Przepis na blogu ,, Buniabaje w kuchni,,
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2014/03/szczupak-w-sosie-chrzanowym.html
dodane na fotoforum:
bunia 2014-03-07
A czemu dorsza nie ? Lubię dorsza bo dzieli sie na takie piękne białe płatki. Trzeba mu tylko ,, zneutralizować " rybi zapaszek. Mam porcję dorsza i będę w najbliższym czasie robić po grecku lub podobnie - wybornie się do tego nadaje.
Z praktyki wiem że jeśli dorsz jest bez niczego usmażony na oleju rzepakowym to może nie każdemu smakować.