Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .
https://garkulinar.jun.pl/index.php
Nieprawdziwe Napoleonki :
Jak się ma sporą Rodzinkę , a wśród jej członków masę łasuchów to trzeba mieć w zapasie przepisy na takie ,, pośpieszne”i nie wymagające skomplikowanych składników ciasta .Wiele lat temu koleżanka podpowiedziała mi jak robić ,,napoleonki” bez pieczenia. Dzieci , a teraz już wnuki polubiły ciasto, a przepis zadomowił się .
Czas :20 minut + 3 godziny w lodówce
Składniki :11/2 paczki krakersów (jakieś 25dag )( ja kupuję Lajkonika )
1 litr mleka
10 dag masła
4 żółtka
4 łyżki cukru
2 budynie waniliowe
1 laska wanilii ( lub aromat waniliowy )
cukier puder do posypania
Spód blaszki do ciasta średniej wielkości wyłożyć położonymi jeden obok drugiego krakersami .Odlać ½ szklanki mleka i rozpuścić w nim budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem , masłem i rozciętą wzdłuż laską wanilii ( lub aromatem waniliowym ). Wyjąć wanilię . Żółtka roztrzepać z rozpuszczonym w mleku budyniu i wlać masę do gotującego się mleka .Mieszając doprowadzić do zgęstnienia .Gorącą masę wylać na krakersy. Na wierzch masy kłaść krakersy w takim samym porządku jak spód. Zostawić aż ostygnie. Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać przesianym przez sitko cukrem pudrem . Kroić wzdłuż krawędzi krakersów.
dodane na fotoforum:
waszka 2008-08-29
czyli oszukane?....ale wyglądają pysznie:)
aniam 2009-11-07
PRZEGLADAM JUZ PO RAZ KOLEJNY TWOJE PRZEPISY A OCZY BY JADLY ZROBILAM SIE TAKA GLODNA ZE ZARAZ IDE SOBIE COS ZROBIC DO JEDZENIA OCZYWISCIE WYPRUBUJE KTORYS Z TYCH PYCZNIE WYGLADAJACYCH PRZEPISOW
POZDRAWIAM DOBREJ NOCY