Czyli po prostu steki z rekina ( żarłacza błękitnego) marynowane w soku z cytryny i pomarańczy , listkach Kafiru i pieprzu.
Mięso z rekina (bez ości)- doskonale sprawdza się w różnych potrawach - smażone, pieczone, grillowane, gotowane lub do zupach. Łączy się z wieloma przyprawami , a że używane jest w wielu kuchniach świata możemy podawać go na dziesiątki sposobów - od najprostszych do super wykwintnych.
U mnie sezon na rekina zaczynam najprostszą wersją tj. smażonym z marynaty cytrusowej.
Przepis na blogu ,, Buniabaje w kuchni,,
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2014/04/shark-steak-na-pomaranczowo.html
dodane na fotoforum:
aja74 2014-04-12
nie dość że pewnie bardzo smaczny to jeszcze przybranie fantastyczne:) pozdrawiam Czarodziejkę
bunia 2014-04-12
Hi hi - to trochę mus był bo pomarańcza miała skórę jak na byku i brzydko by wyglądała na talerzu . Ryba się smażyła , a ja ,, wycinanki" robiłam :)
bunia 2014-04-17
izolek- rany - czemu smrodek ? A wsadzałaś wcześniej w marynatę i na jakim oleju smażyłaś ? Ja mam małą kuchnię i w dodatku otwartą na pokój ale wiele wietrzyć po smażeniu nie musiałam.