Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .
https://garkulinar.jun.pl/index.php
,,Mleczko” jajeczne do rosołu :
Teraz dość rzadko podawany dodatek do rosołu – pewnie ze względu na długi czas przygotowania. Ale jak się dobrze wkomponuje robienie tego,, mleczka” pomiędzy inne potrawy to ,, robi się samo „. Zwykły rosół podany z takim dodatkiem na pewno usatysfakcjonuje stołowników .
Czas : 1,5 godziny
Składniki : 4 jajka
1 szklanka słodkiej śmietanki 18 %
szczypta soli
2 łyżeczki usiekanego koperku
Zmiksować jajka ze śmietanką i solą . Dodać koperek. Wymieszać . Przelać w 4 szklaneczki (w każdej będzie po ½ objętości ) lub innego szklanego naczynia. Pojemniczki z ,, mleczkiem „ wstawić do garnka z wodą ( na podstawkę do gotowania na parze lub ściereczkę ). Woda w garnku ma sięgać do ¾ wysokości szklaneczek. Doprowadzić wodę w garnku do zagotowania. Zmniejszyć gaz i gotować ok.1 godzinę ( ,, mleczko „ ma być ścięte w całości) . Wystawić szklaneczki z garnka. Zostawić do ostygnięcia. ,, Mleczko „ wyjąć ostrożnie ze szklaneczek i pokroić w pół plasterki ( lub inny kształt – kostkę , paseczki jak komu pasuje ). Układać na talerzu. Zalewać gorącym rosołem .
dodane na fotoforum: