Gotuję 2 szklanki mocnego wywaru na kośćcu ( mięska jest na nim całkiem sporo) pozostałym po wyluzowaniu połówek piersi z gęsi i podaję z kołdunami ( farsz z mięsa obranego z kostek). Na więcej osób by się nie udało ale na małe 2 porcje akurat starczy.
Rosół jest bardzo smaczny. Jeśli komuś przeszkadza ,, tłustość \" to można po ugotowaniu schłodzić go i wstawić na trochę do zamrażalnika , a potem zdjąć zastygły tłuszcz .
Przepis na blogu ,, Buniabaje w kuchni,,
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2014/04/roso-z-gesi-z-kodunami.html
dodane na fotoforum:
mamusia 2014-04-27
Nigdy nie jadłam rosołu z gęsiny, ale ten wygląda bardzo smakowicie, no i te pierożki mniam..:)
bunia 2014-04-27
Też pierwszy raz zrobiłam. Zawsze tylko piekłam gęś . Szkoda mi było tego co pozostało po wyluzowaniu piersi do pieczenia . Okazało się , że rosół jest pyszny.
babcia1 2014-04-27
o kurcze z gęsi też rosołku nie jadłam ..ale wygląda mniamuśnie!!
bunia 2014-04-27
babcia1- jak Ci się trafi gęsina to koniecznie zrób taki z zrumienionymi warzywami i majerankiem- jest pyszny