Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .
https://garkulinar.jun.pl/index.php
Bakłażan faszerowany :
Akurat sezon na bakłażany . Proste danie, w zasadzie składniki farszu mogą być bardzo różne . Wegetariańskie i z mięsem . Jak kto lubi . Moja wersja jest mało skomplikowana ( akurat na upały , żeby nie stać długo w kuchni ).
Czas :1 godzina
Składniki :
1 bakłażan
2 cebule
25 dag mięsa mielonego ( może być mieszane wieprzowo-wołowe, lub drobiowe )
5 łyżek płatków ryżowych błyskawicznych
1 kostka bulionu Knorra ( drobiowy, lub cielęcy )
1 pomidor
olej słonecznikowy
½ łyżeczki pieprzu mielonego
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka lubczyku ( roztarty jak majeranek )
2 łyżki sosu sojowego grzybowego ( zamiennie maggi w płynie - 1 łyżka )
sól
4 łyżki utartego sera Chedar
Bakłażan przekroić na pół wzdłuż . Wydrążyć środki . Posolić i zostawić na 30 minut by sól ,, wyciągnęła ,, goryczkę .Zlać sok ,a bakłażana opłukać wodą , osuszyć , posmarować olejem . Cebulę usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju. Pomidora pokroić w drobną kostkę . Płatki ryżowe ugotować na gęsto na 1,5 szklanki wody z 1 kostką bulionową . Wymieszać mięso, ryż , cebulę , pomidora, 1 łyżkę oleju, pieprz, lubczyk, oregano, majeranek, sos sojowy. Nadziać połówki bakłażana . Ułożyć w natłuszczonym olejem naczyniu do zapiekania . Piec 45-60 minut ( zależnie od wielkości bakłażana )w piekarniku w temperaturze 180 stopni . Po tym czasie bakłażana posypać serem i zapiec aż ser się zarumieni .
Można dodatkowo podać sos pomidorowy.
dodane na fotoforum:
waszka 2008-08-29
jeszcze nie jadłam bakłażana....muszę chyba spróbować:)