Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .
https://garkulinar.jun.pl/index.php
,,Grzebyki ,, z ciasta francuskiego z móżdżkiem i pieczarkami :
Delikatne paszteciki. Można podawać same lub jako dodatek do zup czystych .
Czas :1 godzina
Składniki :
60 dag móżdżku wieprzowego
20 dag pieczarek
1 mrożone ciasto francuskie
4 łyżki masła
1 żółtko
sól
pieprz mielony
2 łyżki octu
Móżdżek dokładnie wypłukać , obgotować w zakwaszonej octem wodzie, odcedzić , obrać z błonek i podsmażyć na 2 łyżkach masła. Pieczarki oczyścić , drobno pokroić i usmażyć na rumiano na 2 łyżkach masła. Wymieszać móżdżek i pieczarki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Ciasto rozmrozić i pokroić na 8 części. Na każdy kawałek ciasta położyć farsz. Każdy kawałek ciasta złożyć na pół ( wzdłuż ) i zlepić , a następnie naciąć brzegi i pozagina ć co drugi paseczek tak by utworzył się ,, grzebień ,,. Położyć na blaszce na papierze do pieczenia. Posmarować za pomocą pędzelka roztrzepanym żółtkiem . Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20-30 minut aż będą złote.
dodane na fotoforum:
waszka 2008-08-29
Bunia,ale Ty szybko gotujesz ja nie nadążam z komentarzami...:)
alinaala 2008-08-29
widze ze potraw przybywa
waszka 2008-08-29
dzięki i życze miłego wieczorku:)
omerta 2008-08-29
Jeszcze raz Wielkie dziękuję.........:)))))))) Ja tu jeszcze wrócę jak będe porządnie najedzona bo teraz oglądam te pyszności i zaśliniam klawiaturke ........:)))