Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .
https://garkulinar.jun.pl/index.php
Zupa pieczarkowa z ziemniakami :
Czy to jeszcze pieczarkowa ? czy już kartoflanka ? Chyba jednak pieczarkowa , bo taki smak w niej dominuje . Lubię ją bo jest smaczna i mało przy niej roboty.
Czas : 40 minut
Składniki :30 dag pieczarek
30 dag ziemniaków ( po obraniu )
1 marchewka
1 kostka bulionu grzybowego Knorra
1 kostka bulionu cielęcego Knorra
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
2 łyżki usiekanego koperku
½ szklanki słodkiej śmietanki
1 litr wody
Pieczarki umyć i oczyścić . Odłożyć 4 średnie kapelusze .Resztę pieczarek pokroić w miarę drobno ( w zasadzie jak kto lubi – jedni wolą zupę z drobno usiekanych grzybów, inni wolą by były pokrojone w plasterki).Na patelni rozgrzać oliwę i łyżkę masła i wsypać pieczarki. Usmażyć na rumiano . Przełożyć do garnka . Zalać wodą , dodać pokrojone wg uznania ziemniaki ( tzn. w kostkę , pół plasterki, słupki ), pokrojoną w plasterki marchewkę , usiekany koperek , kostki bulionowe. Gotować ok. 30 minut . Odłożone pieczarki pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na złoto na 1 łyżce masła . Zupę zaprawić śmietanką .Podawać kładąc na rozlanej na talerze zupie porcje podsmażonych pieczarek .
dodane na fotoforum:
marmis 2008-08-30
ale pycha ,dzis mam takze pieczarkowa :))
alinaala 2008-08-30
chetnie bym skosztowala;)
bunia 2008-08-30
Zapraszam alinaala.Może jutro na obiadek. Przyjmuje wirtualne zamówienia. Prosisz i masz .Wpadnij w porze obiadku .