Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .
https://garkulinar.jun.pl/index.php
Ziemniaki ,, uszczypliwe :
Czas : 30 minut
Składniki :4 średnie ziemniaki
1 płaska łyżka masła
2 łyżki słodkiej śmietanki
grubo zmielony kolorowy pieprz
1 łyżeczka soli
8 średnich , dojrzałych, jędrnych truskawek
Ziemniaki obrać , pokroić i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić .Utłuc. Dodać masło i śmietankę . Wymieszać . Truskawki umyć , odsączyć , osuszyć i usunąć szypułki. Pokroić w ósemki. Posypać grubo zmielonym kolorowym pieprzem . Delikatnie zmieszać z ziemniakami .
Podawać w zestawie : ,,Pierś z kurczaka z truskawkami w sosie sojowym „ i ,,Surówka z ogórka z truskawkami „ .Dodatkowo ,, Aperitif do truskawkowego zestawu „ .
A wszystkim zszokowanym zestawieniem przypominam , że jadamy przecież knedle z truskawkami robione z ziemniaczanego ciasta , które nam smakują i nikogo to nie dziwi . Sezon truskawkowy w pełni, młode ziemniaczki też są – spróbujcie zrobić jednego ziemniaczka w ten sposób , a może docenicie eksperymenty i przekonacie się do nich w kuchni.
dodane na fotoforum:
bunia 2008-08-31
No ! i z dużą ilością pieprzu. Jak masz wątpliwości pomyśl o tym , że knedle z ciasta kopytkowego z truskawkami i cukrem jesz. To tylko tak dziwnie wygląda - smakuje fantastycznie , do pieczonego drobiu.