Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .
https://garkulinar.jun.pl/index.php
Śledź Sułtana :
Zupełnie inny śledź . Z bakaliami . Przepis powstał przez zupełny przypadek na zamówienie mojej Mamy , która gdzieś jadła coś podobnego , ale nie miała pojęcia co w środku było i jak to zrobić . Trochę było eksperymentów , żeby dobrać składniki .A jak już raz wyszedł to okazało się , że można go zrobić bardzo prosto. No i wszedł na stałe do naszego jadłospisu .
Czas : 45 minut
Składniki :4 płaty śledzia w oliwie
1/3 szklanki cebulki od śledzia ( z oliwy )
½ szklanki rodzynek Sułtanek
¼ szklanki pokrojonych w paseczki śliwek kalifornijskich
¼ szklanki pokrojonych w paseczki suszonych moreli
½ szklanki wody
4 łyżki oliwy słonecznikowej
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka mielonego pieprzu
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 kostka bulionu rybnego Knorra
2 łyżeczki cukru
Śledzia pokroić w wąskie paseczki . Cebulę usiekać drobno .Na patelni rozgrzać oliwę . Wrzucić na nią na moment bakalie. Wlać wodę , dodać cebulę . Gotować 5 minut . Dodać przecier pomidorowy i przyprawy . Gotować jeszcze 5 minut . Zostawić sos żeby ostygł . Chłodnym zalać śledzie . Wymieszać. Wstawić do lodówki na pół godziny .
dodane na fotoforum:
marta07 2008-09-02
same pychotki u ciebie :)
bunia 2008-09-02
A to ukochamy śledzik mojej Mamy. Jak pierwszy raz robiła i dodawałam rodzynki to tylko dziwnie patrzyła , a pierwszy kęs niosła do ust jak nie wiem co . A teraz na okrągło słyszę jak zapytam co by zjadła : Śledzia Sułtana i Rybę na pewno nie po grecku. Już na wszelki wypadek nie pytam bo zrobiła się monotonna. A śledzik pyszny.
bunia 2008-09-27
Ulubiony śledzik mojej Mamy. Gdzieś kiedyś jadła coś podobnego. Przyszła do domu i zażądała bym z jej opowiadania co w nim było odtworzyła przepis. Udało się . Pewnie nie jest do końca taki sam jak pierwowzór , ale wyszedł pyszny to teraz już się tego przepisu trzymam.
soopka 2008-11-25
przeglądam Twoje przepisy i muszę stwierdzić,że jest duży wybór....wrócę tu jeszcze przed Swiętami ...napewno coś wybiorę dla siebie....pozdrawiam,miłego popołudnia i dobrej nocki...:)