Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .
https://garkulinar.jun.pl/index.php
Kurczak faszerowany mięsem :
Pieczony kurczak z farszem z mięsa i pieczarek . Dzieci wolą farsz od kurczaka .
Czas : 1 ½ godziny
Składniki :1 kurczak ( taki ok. 1,5 kg )
15 dag mięsa mielonego z drobiu
15 dag wątróbki drobiowej
15 dag pieczarek
1 cebula
1 jajko
3 łyżki usiekanej natki pietruszki
8 łyżek oliwy
4 łyżki masła
4-5 łyżek bułki tartej
sól
pieprz mielony
majeranek
curry
papryka mielona
Ziarenka smaku
2 szklanki wody
Umyć i osuszyć kurczaka. Cebulę drobno usiekać i usmażyć na złoto na 1 łyżce oliwy. Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na rumiano na 1 łyżce oliwy. Wątróbkę usmażyć na 1 łyżce oliwy , a następnie rozetrzeć widelcem na miazgę . Jajko rozdzielić na żółtko i białko . Białko ubić na pianę . Wymieszać mielone mięso , usmażoną cebulę , pieczarki , wątróbkę , natkę pietruszki , żółtko , bułkę tartą , 2 łyżki masła, pianę z białka. Wymieszać . Doprawić solą , pieprzem , majerankiem .Nadziać farszem kurczaka. Spiąć szpilkami do mięsa lub zszyć kurczaka tak by farsz nie wypadał w czasie pieczenia. Kurczaka natrzeć pastą zrobioną z 1 łyżki oliwy, papryki mielonej , curry, majeranku, pieprzu, Ziarenek smaku .W brytfankę wlać pozostałą oliwę i dodać 2 łyżki masła . Ułożyć na tłuszczu kurczaka. Podlać 2 szklankami wody . Piec w temperaturze 200 stopni przez 45-60 minut. W czasie pieczenia polewać sosem od pieczenia . Kurczak ma być miękki i rumiany .Sos odparuje w czasie pieczenia do 1 szklanki . Wyjąć szpilki którymi kurczak był spięty ( lub usunąć nici jeśli był zszyty). Pociąć na porcje , tak by na każdym kawałku kurczaka była porcja farszu.
dodane na fotoforum:
reniuska 2008-09-04
nie stersuj się badz na luzie
pozdrawiam
bunia 2008-09-04
Eee -tam !. Te plastry pomarańczy na wierzchu to wyższa konieczność . Zaczęłam przekrawać kurczaka , żeby łatwiej było kroić na stole , a tu wpadł rodzinny głodomorek z podebrał nadzienia . No i co miałam robić ? Rodzina przy stole głodna - w farszu dziura . No to dziurę przykryłam . I kurczak wjechał na stół.
carbon 2008-09-04
Milego dnia dla buni i rodzinki, zazdroszcze domownikom tych wszystkich przysmakow
calea 2008-09-04
Dodałam Cię do ulubionych,będę tu wpadać jak mi braknie weny do gotowania hihihi:)Pysznie tu u Ciebie ,aż głodna jestem:)pozdrawiam:)
jolcia7 2008-09-04
no i weź tu sie odchudzaj jak w koło tyle pyszności
bunia 2008-09-04
Daj sobie na luz. Odchudzać się będziesz przed Sylwestrem. Buziaczki. A dzieciaczki wspaniałe.
danka1 2008-09-04
witam..
Wpadłam na chwileczkę by pozdrowić troszeczkę..
fajne zdjęcie..
dana46 2008-09-04
pozdrawiam -widok tylu smakowitych potraw nastraja mnie optymistycznie,idę coś przekąsić-
fantom 2008-09-04
co prawda jestem juz po obiedzie i kolacji ale jak widze takie dobroci to znowu glodny sie zrobilem :) pozdrawiam
bunia 2008-09-04
Do helen6- robię jeszcze jednego podobnego tylko, że zamiast bułki tartej dodaje do farszu namoczone i rozdrobnione paluszki słone. I przy tym kurczaku jest zawsze przy stole ,, awantura,, .Wszyscy chcą farsz , a kurczak może sobie poczekać jak już nadzienia zabraknie.
okasia 2008-09-04
witaj, wpadłam do Ciebie z fotoforum Anglia, a tu widzę jakieś pyszności - a żeby było śmieszniej, to ja nie lubię gotować, haha... ale lubię dobrze zjeść, więc może to nie taki przypadek?
bunia 2008-09-04
Okasia ! - witaj. To nic , że nie lubisz gotować. Każdy ma coś co lubi robic . Ja jestem beztalencie w robótkach ręcznych. Jak widzę moje koleżanki migające drutami to zazdrość mnie zżera. A one z kolei nie lubią stania przy garach. No to robimy wymianę . Ja im przyjęcie na komunie wnuka - one mnie podszyć firanki. I wszyscy sa zadowoleni.
Wpadaj tu. Zapraszam. Chętnie ugotuję coś dla Ciebie ( napisz co lubisz ). Pozdrawiam.
stryczek 2008-09-05
O,kurczę!
Wrąbałbym całego :)