Bardzo popularna w Niemczech i Austrii prosta sałatka. W zasadzie można wyróżnić dwa jej zastosowania : jako klasyczna przekąska ( wtedy można ją modyfikować dodając np. śledzia, parówkę, groszek konserwowy, kiszony ogórek czy cebulę ) i druga podawana jako dodatek do pieczonych mięs, sztuki mięsa z rosołu lub kiełbasy z grilla. Sałatka w zależności od upodobania i potrzeb jest mieszana z olejem, jogurtem lub majonezem.
Przepis na blogu ,, Buniabaje w kuchni,,
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2014/11/zimna-saatka-ziemniaczano-buraczana-do.html
dodane na fotoforum:
eleonor 2014-11-17
Kolorem bardzo mi nie odpowiada
bunia 2014-11-17
eleonor- a co masz przeciwko kolorowi fiołkowemu ? Jasny kisiel jagodowy , albo czerwona kapusta też Ci się nie podobają ? Ja uwielbiam taki kolor . Specjalnie np robię makaron ryżowy barwiony burakami.