Zawsze kiedy robię faszerowane papryki, cukinie, kabaczki lub gołąbki w sosie pomidorowym zostaje mi sporo sosu. A zostaje dlatego, że po to by faszerowane warzywa dobrze się udusiły muszą być przykryte najpierw bulionem, a następnie sosem. Mam 2 sposoby na zagospodarowanie tego pozostałego sosu. porcje sosu .Pierwszy- to zamrozić i podać potem np. z pulpetami , kluskami itp. Drugi - to podać ten sos jako zupę np. z makaronem.
Ja gotuję w takim przypadku wermiszel bo nadaje się do zupy typu pomidorowa ( lub rosół ) , a do tego błyskawicznie się gotuje.
Wczoraj zrobiłam ,,Papryki faszerowane poczwórnie paprykowe,,.
A przepis wg którego powstała baza do tej zupy na blogu ,, Buniabaje w kuchn,,
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2014/11/pomidorowa-po-faszerowanych-paprykach-z.html
i
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2014/11/papryki-faszerowane-poczwornie-paprykowe.html
dodane na fotoforum:
krystin 2014-11-20
Witam. Ja dziś prażyłam i mieliłam różne ziarna. Mam tez te łyżki z Rosji... Pozdrawiam :)