Rosół z ,, mleczkiem „ i sałatą lodową :
Inna wersja rosołu . Doskonała jako jedno danie obiadowe .
Czas : 1,5 – 2 godzin
Składniki :1/2 kg kurczaka
½ kg wołowiny rosołowej
3 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera
½ pory
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
,, mleczko „ do rosołu z 2 jajek
½ sałaty lodowej
1 łyżeczka soli
maggi w płynie
1 ½ litra wody
1 łyżka usiekanej natki pietruszki
Umyć i podzielić na kawałki kurczaka i wołowinę . Zalać wodą . Dodać obrane i umyte warzywa , ziele angielskie, liście laurowe , sól .Zagotować . Zmniejszyć gaz i gotować ok. 1 godziny . Wyjąć mięso i warzywa. Obrać mięso od kości. Odłożyć białe mięso z kurczaka ( resztę użyć na krokiety, paszteciki, pierogi ). Marchew pokroić w duże słupki , seler i pietruszkę podzielić na 2 części. Do rosołu włożyć podzieloną na 4 części sałatę ( można lekko związać cząstki sałaty nitką ) i gotować 20 minut . Wyjąć sałatę łyżką cedzakową . Rosół przecedzić i doprawić maggi . Na talerzach układać po 2 cząstki sałaty, marchewkę , pietruszkę , seler, kawałki mięsa z kurczaka , pokrojone ,, mleczko „ . Zalać gorącym rosołem . Posypać natką pietruszki .
Jeśli czystego rosołu zostanie użyć go jako bazę do zrobienia zupy pomidorowej lub innej .
dodane na fotoforum: