Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .
https://garkulinar.jun.pl/index.php
Faszerowane kalarepki Babcigramolki :
Jeszcze jedno danie z cyklu warzyw faszerowanych. W sezonie na kalarepkę robię często .
Czas ; 1 godzina
Składniki :
4 duże kalarepki
4 łyżki mięsa mielonego
4 łyżki ugotowanego na pół miękko ryżu
½ cebuli
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
2 łyżeczki mąki
4 łyżki usiekanego kopru
1 kostka bulionu cielęcego Knorra
½ szklanki słodkiej śmietanki
sól
pieprz mielony
4 szklanki wody
Kalarepki obrać i wydrążyć łyżeczką środki. ( wydrążone kawałki użyć do zupy jarzynowej ). Mięso , ryż, podsmażoną na rumiano na 1 łyżce oleju cebulę, 1 łyżkę kopru wymieszać . Doprawić solą i pieprzem .Nadziać kalarepki. Włożyć do średniej wielkości garnka . Zalać wodą . Dodać kostkę bulionową . Dusić 30 minut od zagotowania. W małym garnuszku rozgrzać pozostały olej z masłem. Wsypać mąkę . Rozprowadzić śmietanką i wywarem w takiej ilości by sos miał pożądaną gęstość. Wsypać koper . Zagotować . Doprawić sos do smaku. Podawać kalarepki z ziemniakami puree i sosem koperkowym lub same z sosem .
dodane na fotoforum: