Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .
https://garkulinar.jun.pl/index.php
Piersi z kurczaka w plecionce :
Pomysł na podanie piersi kurczaka .Można potraktować tą potrawę jako danie obiadowe lub ciepłą przekąskę .
Czas ; 1,5 godziny
Składniki :4 piersi z kurczaka ( pojedyncze )
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki konfitury pomarańczowej ( lekko gorzkawej )
2 łyżki ketchupu
1 łyżeczka mielonego pieprzu
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 żółtko
8 pieczarek
¼ szklanki słodkiej śmietanki
Wymieszać sos sojowy , konfiturę pomarańczową , ketchup, pieprz .Natrzeć piersi z kurczaka i zostawić na 10 minut . Pieczarki pokroić w plasterki . Usmażyć na oleju na rumiano .Przełożyć na talerzyk . Na pozostałym na patelni tłuszczu obsmażyć kurczaka . Podlać ¼ szklanki wody i dusić 15 minut . Zdjąć z patelni . Na patelnię dodać śmietankę i dusić sos aż się zredukuje o połowę . Ciasto przekroić na 4 części . Boki każdego kawałka naciąć .Ułożyć na cieście kurczaka, a na nim pieczarki . Ciasto składać tak by tworzyło wokół kurczaka plecionkę . Wstawić na 15 minut do zamrażarki . Posmarować roztrzepanym żółtkiem . Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Piec kurczaka w cieście przez 30-40 minut na złoto .
Podawać jako ciepłą przekąskę lub z dodatkiem sosu ( podgrzanego ) i mieszanką sałat.
dodane na fotoforum:
maniusk 2008-09-07
http://www.garnek.pl/maniuska53/2874935/dla-babielato
Gratulacje za 300 bardzo smacznych fotek:)))
bunia 2008-09-07
Maniuska53 - dzięki kwiatek śliczny .
babciamery - pa pa smacznych snów.
Do jutra Kochane !!!
hashi28 2008-09-07
TO BEDZIE DOBRE)))
hashi28 2008-09-07
DZIEKUJE))
bunia 2008-09-07
Witam pięknie drogie Panie ( i Panów )- Chyba pora na śniadanie.
Oj źle ze mną - piszę ,,częstochowskie rymy "- trzeba jednak dorobić sobie drugą kawę bo chyba jestem nie do końca obudzona.
Powoli wstaję i witam się z cukiniami i kabaczkami .( dostałam od znajomej i trzeba to przerobić )
jarmilka 2008-09-07
Śniadanko znakomite...a może i obiad? Pysznie podajesz swe dania
bunia 2008-09-07
jarmilko!
Obiad podaję o 13 .30. Zapraszam. Dziś nie mam czasu na stanie przy garach bo mam kabaczki i cukinie do przerobienia na zaprawy. Idę na łatwiznę . Będzie Psssaladiera prowansalska ( oczywiście dostosowana do tego co jest w lodówce )- to taki placek z ciasta francuskiego zapieczony z czarnymi oliwkami , cebulą , pomidorami , serem żółtym , czosnkiem ( powinno jeszcze być anchois ale nie mam , a do sklepu nie pójdę ).10 minut układania składników na cieście i 30 minut w piekarniku. I już . Zapraszam.
bunia 2008-09-07
Brygidko - to jest proste jak drut .Zobacz w przepisie. Wygląda fantastycznie - a roboty na 5 minut i zawsze wychodzi.
aneta08 2008-09-07
Witaj....moze wpadne na ten obiadek ...wygląda smakowicie mnia mniam....bo szczerze mówiąc wybierałam sie dzisiaj do śzczecina...:)))pozdrawiam i miłej niedzieli zycze oraz smacznego obiadku
azan04 2008-09-08
pychota....;-) pozdrawiam smacznie...;)
klaus 2008-09-08
Witaj jusz jestem po obiadku ale na takie smakołyki zawsze mam smak musze uciekac bo mi kiszki marsza grają Pozdrawiam