Całe życie broniłam się przed zakwaszaniem barszczu czerwonego octem. Gotowałam barszcz dodając zrobiony wcześniej zakwas lub sok z cytryny. Wiele osób w Rodzinie używało jednak ocet. W tym roku nie nastawiłam wcześniej buraków na zakwas i postanowiłam zaryzykować. Doprawiłam octem - barszcz jest pyszny i ma piękny rubinowy kolor. A , że zostało mi zamrożonych przygotowanych wcześniej uszek to z nimi podałam.
Przepis na blogu ,, Buniabaje w kuchni,,
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2015/01/barszczyk-z-uszkami-na-nowy-rok.html
dodane na fotoforum:
lila08 2015-01-01
ja od lat innego nie gotuję ,tylko na zakwasie z buraków ,jest przede wszystkim zdrowy i pyszny ,z octem nie lubimy ...kiedyś poczęstowano mnie takim ,dostałam bólu żołądka...no ...ale każdy gotuje tak jak lubi ...
krycha2 2015-01-01
Barszczyk smaczny ale ja octu nie dodaje tylko zakwas z buraków...rodzina sią zajada...na dodatek uszka lub na "co dzień" ziemniaki ze skwareczkami...
stolica 2015-01-01
Płona sztczne ognie,płynie już muzyka, idzie NOWY ROK, stary już umyka.
Więc wznieśmy puchary ,tańczmy do rana.
Niech los nam nie szczędzi kawioru i szampana.
DO SIEGO ROKU [[[*-*]]] [[[*-*]]]
niusia1 2015-01-01
pyszna fotka;wszystkiego najlepszego na cały Nowy Rok buniu!