Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .
https://garkulinar.jun.pl/index.php
Marchew z brukwią – jarzynka :
Smaczna jarzynka. Okazuje się , że zapomniana u nas brukiew jest bardzo popularna w Anglii. Jadana jest zarówna gotowana jak i pieczona jako dodatek do drugich dań i składnik wielu potraw .
Czas : 20 minut
Składniki :4 średnie marchewki
1/3 brukwi
1 łyżka masła
Szczypta soli
Marchewkę i brukiew obrać . Pokroić w słupki. Zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować przez 15 minut. Odcedzić dodać masło , lekko osolić i lekko dodusić z masłem, przez 5 minut , delikatnie potrząsając garnkiem.
Jarzyny powinny być jędrne , nie rozgotowane .
dodane na fotoforum:
moniwuk 2009-01-26
Polecam brukiew prażoną, podobnie jak ziemniaki - chipsy z brukwi o wiele zdrowsze niż ziemniaczane.
I faktycznie, w UK brukiew o wiele bardziej popularna niz w PL. Praktycznie tu w UK dopiero nauczyłam się ją jeść :)