Kalafior z orzechami

Kalafior z orzechami

Kalafior z orzechami włoskimi :

Ciekawy smak zwykłego , gotowanego kalafiora .
Czas .: 30 minut

Składniki :1 kalafior
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1/3 kostki masła
½ szklanki pokruszonych drobno orzechów włoskich
2 łyżki bułki tartej

Kalafiora podzielić na różyczki. Oczyścić . Zalać wodą . Wsypać sól i cukier. Gotować 20 minut od zagotowania wody. Na patelni zarumienić bułkę tartą . Zsypać ją i odstawić . Roztopić masło i wsypać na nie orzechy. Chwilę podsmażać . Dodać bułkę tartą .
Kalafiora odcedzić . Polać masłem z orzechami i bułką tartą .

Takiego kalafiora można podawać jako jarzynkę do drugiego dania lub jako samodzielne danie ( z ziemniakami lub bez ).

Można dodatkowo posypać usiekanym koperkiem .

dodane na fotoforum:

basa55

basa55 2008-09-09

takiego jeszcze nie jadlam - napewno ciekawy smak:)

ewik1

ewik1 2008-09-09

To ja się za niego zabieram-na kolacyjkę co prawda póżną ,ale mało kaloryczną hihihiih

bunia

bunia 2008-09-09

Smakuje zupełnie inaczej. Ja lubię taki kalafior właśnie na kolację .Na obiad jak robię to też nawet ziemniaków do niego nie podaję .Sam wystarczy.

dodaj komentarz

kolejne >