Kalafior z orzechami włoskimi :
Ciekawy smak zwykłego , gotowanego kalafiora .
Czas .: 30 minut
Składniki :1 kalafior
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1/3 kostki masła
½ szklanki pokruszonych drobno orzechów włoskich
2 łyżki bułki tartej
Kalafiora podzielić na różyczki. Oczyścić . Zalać wodą . Wsypać sól i cukier. Gotować 20 minut od zagotowania wody. Na patelni zarumienić bułkę tartą . Zsypać ją i odstawić . Roztopić masło i wsypać na nie orzechy. Chwilę podsmażać . Dodać bułkę tartą .
Kalafiora odcedzić . Polać masłem z orzechami i bułką tartą .
Takiego kalafiora można podawać jako jarzynkę do drugiego dania lub jako samodzielne danie ( z ziemniakami lub bez ).
Można dodatkowo posypać usiekanym koperkiem .
dodane na fotoforum: