Faszerowane papryki wg Babcigramolki :
Bardzo lubię faszerowane warzywa wszelkiego rodzaju. A papryki należą do najbardziej cenionych na naszym stole. Co prawda najczęściej robię je w sezonie , ale teraz kiedy można je dostać przez cały rok nie ma co czekać .
Czas : 1 godzina
Składniki :6 średnich papryk
½ kg mięsa mielonego
1 woreczek ryżu ( 10 dag suchego )
2 cebule
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka majeranku
sól
pieprz mielony
2 łyżki usiekanej natki pietruszki
maggi w płynie
ok. 1 litra wody
1 kostka bulionu wołowego Knorra
2 łyżki mąki
½ szklanki słodkiej śmietanki
4 łyżeczki przecieru pomidorowego
Z papryki ściąć górę , usunąć gniazda nasienne . Ugotować ryż na pół miękko ( 15 minut ) . Cebule drobno usiekać i zeszklić na oleju . Wymieszać mięso, ryż , cebulę , majeranek , natkę . Doprawić solą , pieprzem i maggi . Napełnić farszem papryki i ułożyć je na dnie garnka o takiej średnicy by papryki szczelnie zapełniały dno. Wlać wodę ( papryki mają być prawie zakryte ). Dodać kostkę bulionową i gotować na średnim gazie 30 minut. Ostrożnie wyjąć papryki na talerz ( uważać by nie popękały ). Do wywaru dodać przecier pomidorowy . Zagęścić sos mąką . Wlać śmietankę . Jeśli trzeba to sos doprawić do smaku. Delikatnie umieścić papryki powrotem w sosie i ogrzać.
Podawać w sosie same, z pieczywem lub ziemniakami zależy jak kto lubi .
dodane na fotoforum:
baoa85 2009-09-26
Mniam, bardzo lubie to danie. Skarbnica przepisów i napewno pysznych potraw. Pozdrawiam serdecznie :)