Makaron rigatoni z sosem a la bolognese:
Dla amatorów kuchni włoskiej . Mało skomplikowane . Syte.
Czas : 40 minut
Składniki:1 paczka makaronu rigatoni ( grube rurki ze ściętym końcem )
½ mielonego mięsa
1 mały przecier pomidorowy 30 %
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka mielonej papryki
Sól
Pieprz mielony
Oregano
bazylia
estragon
1 łyżka sosu sojowego
15 dag sera żółtego
Ugotować makaron al dente .Trzymać w cieple. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej na rumiano mięso. Wlać wodę . Dodać przecier pomidorowy. Gotować 10 minut. Doprawić ziołami , solą , pieprzem , paprykę sos sojowy. Podawać makaron z porcją sosu posypany tartym serem .
To trochę taka podróbka sosu bolognese .Prawdziwy włoski sos bolognese gotuje się bardzo długo od 2 do 4 godzin .
dodane na fotoforum: