Czerwona zupka :
Taka jesienna szybka zupa . Szybka – smaczna .
Czas : 45 minut
Składniki :
4 duże pomidory Lima ( sparzone i obrane ze skórki )
1 czerwona papryka
½ szklanki suszonych pomidorów w oliwie
1 cebula
czarny mielony pieprz
oregano
szczypta soli
mielona słodka papryka
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
½ litra bulionu z drobiu i warzyw ( ostatecznie w kostce Knorra )
2 łyżki kremowego serka topionego ( pikantnego )
2 łyżki usiekanej natki pietruszki
Pomidory świeże i suszone drobno pokroić . Cebulę usiekać w piórka. Paprykę wypestkować i pokroić .Na patelni rozgrzać masło i olej . Wrzucić pomidory, paprykę i cebule i dusić 10 minut. Przełożyć do rondelka i zalać bulionem . Gotować 30 minut. Dodać serek i ogrzewać aż się roztopi. Doprawić solą , oregano , pieprzem i mieloną papryką . Podawać posypaną natką z pietruszki.
dodane na fotoforum:
bunia 2008-09-27
Zupkę podano - zapraszam do stołu. Drugie będzie później. Smacznego życzę wszystkim.
cudolik2 2008-09-27
Ja skorzystalam z zaproszenia....bardzo aromatyczna i smaczna.Poczekam chetnie na drugie danie(o ile bedzie zaproszenie)?:)
astrea44 2008-09-27
PYSZNIE WYGLADA
pajdar 2008-09-27
Wiesz co ,byłem przy plackach ale tam więcej dyskutują niżjedzą nie wiedzą czy na słodkoczy słono czy z chlebem .To ja tu spokojnie zjem zupkę;Pozdrawam
bunia 2008-09-27
pajdar - smacznego ! Właśnie doszłam do wniosku ,że tej zupce przydała by się wkładka . Następny raz dorzucę kiełbaskę i bedzie taka oszukana gulaszowa.Pierwszy raz ją robiłam z tego co było pod ręką - a wyszła pyszna . Mama wciągnęła całą miseczkę i pytała czy może zrobiłam na dwa dni ( a zawsze się buntuje , żeby było coś nowego ).