Maczanka krakowska Babcigramolki :
Tradycyjna potrawa krakowska. Nie była bym sobą gdybym nie pomieszała w przepisie. Główna idea dania pozostała , reszta trochę inaczej . Danie pyszne.
Czas :1,5 godziny
Składniki : 1 kg schabu bez kości
3 cebule
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka mielonej papryki czerwonej
½ łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka miodu
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
2 suszone grzyby
3 suszone śliwki
1 kromka suchego piernika korzennego
¼ kostki smalcu
16 kromek chleba razowego
Zrobić pastę z oliwy, sosu sojowego , papryki , pieprzu , miodu. Natrzeć schab i zostawić go w lodówce na 12 godzin ( zawinięty w folię lub zamknięty w pojemniku ). Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na nim schab . Przełożyć do garnka wraz z tłuszczem ze smażenia. Dodać pokrojone w piórka cebule , śliwki , ziele angielskie, liść laurowy , grzyby . Zalać mięso wodą tak by go zakryła . Dusić ok. 1,5 godziny , aż schab będzie miękki. Wyjąć mięso z sosu . Włożyć do garnka piernik , rozgotować go . Sos zmiksować blenderem ( lub przetrzeć przez sito). Mięso pokroić na 8 plastrów. Razowiec maczać w sosie . Na talerzu kłaść po 2 zachodzące na siebie , namoknięte w sosie kromki razowca , na nich układać plaster schabu i polewać sosem . ( jeżeli razowiec ma mocno spieczoną skórkę można ją odkroić – chleb ma nasiąkać sosem bez problemu ). Podawać gorące . Do tego kieliszek czerwonego wina i już .
dodane na fotoforum:
bronia 2008-09-30
akurat na obiad .....smakowicie wygląda .....)))
cithera 2008-09-30
sam tluszcz....fe:/
skiba7 2008-09-30
mniam........
a ja dzis barszcz bialy z jajkiem i kielbaska..hihi
bunia 2008-09-30
cithera - a gdzie ty masz w schabie tłuszcz ? A tak a propos już tu sobie nie pogadasz
pianka 2008-09-30
DZIEŃ DOBRY :):):)
♫♥__♥♫ ♫♥__♥♫ ♫♥__♥♫ ♫♥__♥♫
_***® _***® _***® _***® _***®
............(¯`°v°´¯)
.............(_.^._)...(¯`°v°´¯)
.......(¯`°v°´¯) ..(...(_.^._)
........(_.^._).(.............
.........., . - . , _ / ,........
......... ) ` - . .> ' ( .......
........ / . . . .` . . ........
........ |. . . . . |. . | ........
......... . . . ./ . ./ .........
........... `=( /.=` .........
............. `-;`.-' ............
............... `)| ... , ........
................ || _.-'| ........
.............. ,_|| _,/ ........
....... , ..... || .' .............
....... | | ,. ||/ .............
.... ,..` | /|.,|Y, ............
.... '-...'-._..||/ ...........
.............. ,_|| .Marzenia jak motyle
............... || .przysiadają na chwilę
................ || .na kwiatach
................ || .pozwalają oczy i serca
................ |/ .delikatnie budzić ze snu.
tezera 2008-09-30
smakowitości- muszę takie coś zrobić-
pozdrawiam...
bunia 2008-09-30
Oryginalna Maczanka Krakowska podawana jest na bułkach - ale mnie pieczona wieprzowina ( a właściwie sosik od niej) najlepiej smakuje z razowcem . Ale jak robię to na wszelki wypadek uzgadniam kto chce bułę , a kto razowiec . Podobno Maczanka jest wcześniejsza czasowo niż hamburgery . To mieli byśmy swój polski wkład w fast foody. Nie miała bym nic przeciw temu by takie sprzedawali z budki .A zamiast pomidorów , ogórków i sałaty - przekładać łychą zasmażanej kapusty kiszonej . Tak samo dużo kalorii , ale smak jaki.
ana82 2011-09-09
bzdura a nie maczanka krakowska! wielka bzdura! piernik? śliwki?
oszalałaś. nie nazywajmy tego czegoś maczanką krakowską!!!!!
wielka bzdura!!!!!!
bunia 2011-09-09
na82- witaj- nadal się nudzisz ? Godzinę po założeniu konta już u mnie ? Polecam środki pczeciwbólowe - czasem czynią cuda ( albo uspakajające . Przykro mi - nie popiszesz sobie .
Pozostałym wyjaśniam - od lat mam problem z ,, trolem ,, ( nie tylko ja ) - jak nie moze pisać pod swoją postacją ( bo zablokowałam ) to tworzy klony ( które też blokuję ) .
A co do komentarza - pewnie , ze nie oryginalna maczanka - trzeba umieć czytać - tam na końcu jest napisane Babcigramolki - i tu już działa moja wyobraźnia .
I nic Ci do tego jak ja robię swoją wersje maczanki - ważne , że mi smakuje .
Przypominam , że weszła ustawa przeciw stalkingowi i na takich jak Ty jest już paragraf .