Meksykańska zupa wg Babcigramolki:
Pikantna zupa o meksykańskim rodowodzie. Bardzo pożywna – doskonale nadaje się na jedno daniowy posiłek.
Czas : 1 godzina
Składniki ;
0,15 dag mielonej wieprzowiny
0,15 mielonej wołowiny
20 małych kiełbasek chorizo ( jeśli nie można dostać to można użyć innych małych pikantnych kiełbasek – takich trochę większych niż serdelki mini )
1 papryka żółta
½ puszki kukurydzy
2 cebule
½ pora
½ małej ,wąskiej cukinii( jeśli jest większa z pestkami to obrać , wydrążyć i dopiero kroić )
4 duże pomidory ( najlepiej Lima , lub takie bez skórki z puszki )
1 litr bulionu wieprzowo-wołowego ( można użyć po 1 kostce bulionu wieprzowego i wołowego Knorra + 1 litr wody )
ostra pasta z papryczek chilli ( lub pasta meksykańska Knorra
4 ziemniaki
½ puszki czerwonej fasoli
3 łyżki oleju
placki tortilla ( lub tortilla chips )
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim mięso mielone. Pomidory i por pokroić w pól plasterki, cebulę w piórka, cukinię ( jeśli młoda bez obierania ) w cienkie plasterki –jeśli większa w kawałki, paprykę po wydrążeniu w paseczki , ziemniaki w ósemki . Pokrojone warzywa dodać do podsmażonego mięsa i dalej obsmażać ok. 10 minut. Całość włożyć do garnka , dodać odsączoną kukurydzę , fasolę , ziemniaki i kiełbaski . Zalać bulionem . Gotować 45 minut. Doprawić ostrą pasta chilli ( lub meksykańską pastą Knorra ) do smaku. Podawać posypaną usiekaną natką pietruszki z tortillą ( lub tortilla chips ).
dodane na fotoforum:
bunia 2008-10-01
A no nie ukrywam ,że smaczna - dobrze ,że zrobiłam na dwa dni.Trochę mi się dało szczerze pasty chilli i wyszła hu hu - ale my takie lubimy.
skiba7 2008-10-01
dania extra.ale i porcelana...........świetna..kolorowa..pięknie podane....Smakowite
bunia 2008-10-01
hi hi hi -porcelana !!! ( talerze czerwone kwadratowe z Tesco na wagę , miseczki biały fajans taki śmieszny kształt stożka ze sklepu za 5 zł ). Masę zastawy tak kompletuję . Kupuję gładkie , niecodzienne kształty bez szlaczków - to mi potem wszystko do wszystkiego pasuje. Nawet stare olbrzymie półmiski mojej Babci z lat powojennych - białe -straszne , ale jak na takim półmisku postawić w szeregu trzy miseczki czerwoną , zieloną i czerwona to wygląda to fantastycznie.
wrzochy 2008-10-01
niestety - nie umiem gotować - nie mam serca do garów - ale cudne dania zawsze mi się podobają :) Kuronia książki ogladam z wielka przyjemnoscią, wykonałam smalczyk i ciasto według przepisu :) wyszło dobrze :):) pozdrawiam
amelia10 2008-10-01
hmmm...znowu zajrzalam i wiesz co buniu????:):)..czuje sie jak u mojej babci ..dziekuje :*
pianka 2008-10-01
´*«•*•»♥»♪«♥«•«•*•»♥»♪«♥«•
__________$...☼..MIŁEGO
_________ $$...☼..RADOSNEGO
_________$$$...☼..DNIA
_________$$$$..♪♪
_$_$$$___$$$...♪♪...Dzień
_____$$$__$$$...♪♪...piękny
______$$$$_$$$...♪♪....i
_______$$$$$_$$...♪♪...pogodny
$$$$$__$$$$$$$...♪♪.....Słońce
_$$$$$___$$$$$$...♪♪...świeci
__$$$$$$$$$$$$...♪♪....na
____$$$$$$$$$$$...♪♪..niebie
_______$$$$$$$$$...♪
$$$$$$$$$$$$$$_$...♪
__$$$$$$$$$$$$_$$______$..
___$$$$$$$$$$$$_$$_____$$
__$$$__$$$__$$$__$$____$$$
________$$$$$$____$$___$$$
______$$$$$$$_____$$__ $$$
___$$$$$_$$$______$$_$$$$
$_$$$$$$$$$___$___$$$$$$$
__$$$$$_____$$___$$$$$$$
_$$$$_____$$$____$$$$$$
renia739 2008-10-01
o rany do Szczecina to kawal drogi..............dzieki za zaproszenie ale chyba mam blizej tu ....bede wpadac od czasu do czasu na male co nieco...pozdrawiam u mnie sie rozpadalo ..
azan04 2008-10-03
wygląda bardzo apetycznie...;-))pozdrawiam...
malab 2009-10-09
Gdyby moja babcia tak modnie gotowała, albo choćby mama, to na pewno nie byłabym takim szczypiorem :) Ale wiesz Buniu, może kiedyś sama spróbuję Twoich przepisów :) Pozdrawiam